Označovanie modelov podľa platnej legislatívy

Vážení členovia LERMAS,

po sérii rokovaní na Dopravnom úrade SR (DÚ) sa podarilo pre našich členov LERMAS vybaviť hromadnú registráciu prevádzkovateľa bezpilotných prostriedkov (UAS). Prideleným registračným číslom, ktoré máme všetci spoločné si musíte označiť Vaše modely. Na presnú identifikáciu nášho člena sa však (po dohode s DÚ) musí označiť model i registračným číslom člena LERMAS, čo je v našom prípade NAC-licencia.

Pôvodne vydané preukazy a kódy (vystavené do 1.2.2024) týmto prestávajú platiť.

Preto si označte všetky svoje modely kódom, ktorý Vám bol pridelený po absolvovaní testu znalostí pilota bezpilotného prostriedku (UAS). Tento môžete on-line absolvovať (len ak máte platné členstvo v LERMAS) na nasledovnej adrese:

https://registracia.lermas.sk

Overenie platnosti registrácie, ako i tlač preukazu a zobrazenie označenia modelov registračnými číslami spolu s QR kódom je možné na adrese:

https://over.lermas.sk

Veľkosť a ani miesto umiestnenia označenia registračným číslom zákon nijak neupravuje, no odporúčame štítok spolu s QR-kódom vyhotoviť tak, aby bol bezproblémovo čitateľný a dostupný (úplne postačuje v trupe modelu na viditeľnom mieste). Platnosť registrácie je na obdobie 5 rokov a je viazaná na členstvo v LERMAS. Zánikom členstva preto zaniká i platnosť tejto registrácie.


Poznámka: Upozorňujeme Všetkých členov, že nestačí, ak si sami označíte Vaše modely registračným číslom, bez toho aby ste absolvovali test znalostí pilota alebo bez toho aby ste mali platné členstvo. Dopravnému úradu sme sa totižto (v súlade s NEK 2019/947) zaviazali, že budeme svojich členov preskúšavať, a ak sa pri kontrole modelov preukáže, že pilot UAS nemá platnú registráciu, bude to sankcionované, čo môže vyústiť až do udelenia pokuty a straty členstva. Odporučte preto prosím vykonanie testu aj ostatným členom Vášho klubu.

Povinnosť vykonať test sa nevzťahuje na našich juniorov, lebo títo získajú registráciu automaticky (najviac však len do dovŕšenia plnoletosti), pričom môžu vykonávať let len pod priamym dohľadom dospelého registrovaného pilota UAS. Povinnosť označiť modely platným registračným číslom majú však i juniori.